Σαχάτζα Γιόγκα Ε ίναι απαραίτητο να κάνουμε διαλογισμό δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, για τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε λεπτά κάθε φορά. Πολλοί λένε ότι ο πρωινός διαλογισμός τους βοηθά να είναι ήρεμοι και χαλαροί καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δηλώνουν επίσης ότι έχουν περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση και διαύγεια. Ο βραδινός διαλογισμός μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα, καθώς μας αποφορτίζει από την ένταση και την κούραση της ημέρας. Είναι επομένως σημαντικό να ξεκινάμε και να τελειώνουμε την ημέρα μας κάνοντας διαλογισμό.

Ο άνθρωπος μπορεί να εισέλθει σε κατάσταση διαλογισμού μόνο όταν η κουνταλίνι του αφυπνιστεί και διαπεράσει το ενεργειακό κέντρο που βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού, το Σαχασράρα τσάκρα. Μόνο τότε ο άνθρωπος ενώνεται με την πανταχού παρούσα ενέργεια και η προσοχή του εστιάζεται στο παρόν. Σε πολλά βιβλία που αναφέρονται στην κατάσταση του διαλογισμού, περιγράφεται η αφύπνιση της κουνταλίνι. Ωστόσο, μόνο μέσα από τη μέθοδο της Σαχάτζα Γιόγκα μπορεί κανείς, από το πρώτο κιόλας μάθημα, να γνωρίσει τι πραγματικά είναι ο διαλογισμός και να βιώσει την αφύπνιση της κουνταλίνι.

Η κουνταλίνι είναι η ενέργεια που εξαγνίζει και εξισορροπεί τα ενεργειακά κέντρα του σώματος (τσάκρα) και ως εκ τούτου μας χαρίζει ηρεμία, υγεία, ειρήνη και ισορροπία.

Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να επιβάλλουμε σε κάποιον να κάνει διαλογισμό. Για να εξελιχθεί κανείς πνευματικά και να εμβαθύνει στο διαλογισμό, θα πρέπει πρωτίστως να το επιθυμεί. Όπως καθετί καινούργιο, έτσι και ο διαλογισμός χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση και πειθαρχία. Δεν είναι δύσκολο να αφιερώσουμε καθημερινά δέκα με δεκαπέντε λεπτά για να κάνουμε διαλογισμό το πρωί και το βράδυ. Με την πάροδο του χρόνου και τη συνεχή εξάσκηση ο διαλογισμός μας γίνεται πιο αποτελεσματικός και τα οφέλη του πιο αισθητά.

Ξεκινώντας:
Βρίσκουμε ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι μας, όπου μπορούμε να καθίσουμε αναπαυτικά χωρίς να μας ενοχλούν. Είναι καλό να χρησιμοποιούμε το ίδιο μέρος καθημερινά. Δεν καθόμαστε υποχρεωτικά στο πάτωμα, μπορούμε να καθίσουμε και σε μια καρέκλα ή κάπου αλλού, αρκεί να είμαστε άνετα. Πριν ξεκινήσουμε, ελαχιστοποιούμε πιθανές ενοχλήσεις (για παράδειγμα βάζουμε τον αυτόματο τηλεφωνητή ή απενεργοποιούμε το κινητό).

Βοηθά να έχουμε ένα αναμμένο κερί μπροστά από τη θέση μας, δίπλα σε μια φωτογραφία της Σρι Μάτατζι, γιατί η φλόγα έχει την ιδιότητα να απορροφά την αρνητικότητα.

Την πρώτη φορά που θα κάνετε διαλογισμό, καθώς κλείνετε τα μάτια σας, ίσως δυσκολευτείτε λίγο να καθίσετε ακίνητοι ή να στρέψετε την προσοχή σας μέσα σας. Μην ανησυχείτε, αυτό θα βελτιωθεί με την εξάσκηση.

Ηρεμούμε:
Αφού καθίσουμε, στρέφουμε την προσοχή μας μέσα μας και παρατηρούμε τι αισθανόμαστε στις παλάμες μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις τεχνικές και τις δηλώσεις που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας, καθώς μας βοηθούν να εισέλθουμε σε κατάσταση διαλογισμού και να εξαγνίσουμε τα ενεργειακά μας κέντρα. Μπορούμε επίσης να πούμε τη δήλωση: «Μητέρα σε παρακαλώ, βοήθησέ με να μπω σε διαλογισμό». Αν έχουμε πολλές σκέψεις, δεν εμπλεκόμαστε σε αυτές, απλώς τις παρατηρούμε. Μπορούμε επίσης να πούμε: "Συγχωρώ τους πάντες και τα πάντα, συγχωρώ τον εαυτό μου" τρεις φορές μέσα από την καρδιά μας. Βάζουμε την προσοχή μας στην κορυφή του κεφαλιού και παραμένουμε σε διαλογισμό.

Τελειώνοντας:
Αρχικά, δέκα με δεκαπέντε λεπτά διαλογισμού είναι αρκετά. Καθώς προχωράμε, μπορούμε να μείνουμε περισσότερη ώρα σε διαλογισμό.

Στις συναντήσεις και τα online μαθήματά μας μπορείτε να μάθετε περισσότερες τεχνικές διαλογισμού και να αποκτήσετε γνώσεις για τα ενεργειακά κέντρα, τα ενεργειακά κανάλια και τους τρόπους με τους οποίους εξισορροπούνται. Επίσης, μαθαίνετε πώς να γίνετε ο δάσκαλος του εαυτού σας και πώς, με τη σειρά σας, να μεταδώσετε όλη τη γνώση που αποκτάτε παρακολουθώντας τα μαθήματα διαλογισμού που προσφέρονται δωρεάν.

Θυμηθείτε: για να βιώσετε τα οφέλη του διαλογισμού, χρειάζεται να κάνετε διαλογισμό καθημερινά, δυο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ.

Σημαντικές πληροφορίες

Γιόγκα σημαίνει:

Η πραγματική έννοια της Γιόγκα είναι η ένωση του πνεύματός μας με τη θεϊκή δύναμη.
  Δεν είναι μόνο η άσκηση

Δωρεάν μαθήματα:

  Τα μαθήματα είναι δωρεάν καθώς , όπως αναφέρει η Σρι Μάτατζι, η ιδρύτρια της Σαχάτζα Γιόγκα:

"Η πνευματικότητα δεν είναι κάτι που μπορεί να αγοραστεί ή να εμπορευτεί, είναι κάτι που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο και είναι δικαίωμά του να την κατακτήσει".

Ο διαλογισμός:

Ο διαλογισμός  Sahaja είναι μοναδικός. Δεν είναι άσκηση. Είναι εύκολο να μάθει και λειτουργεί γρήγορα. 5-10 λεπτά την ημέρα διαλογισμού Sahaja Yoga φέρνει αποτελέσματα.