κουνταλίνι ενέργεια Μέσα σε κάθε άνθρωπο υπάρχει μία ενέργεια που στα σανσκριτικά ονομάζεται «κουνταλίνι». Βρίσκεται στο ιερό οστό, στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Είναι αξιοσημείωτο πως πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες ονόμασαν αυτό το σημείο του σώματος «ιερό» επισημαίνοντας τη σημασία του.

 

Η κουνταλίνι έχει το σχήμα της σπείρας, από το οποίο παίρνει και το όνομά της, καθώς κούνταλ στα σανσκριτικά σημαίνει «σπείρα». Η κουνταλίνι, κουλουριασμένη στη βάση της σπονδυλικής στήλης, περιμένει υπομονετικά, όντας σε κατάσταση αδράνειας, τη στιγμή που θα αφυπνιστεί. Κατά την πρώτη άσκηση διαλογισμού της Σαχάτζα Γιόγκα, ενώ ο αναζητητής εκφράζει με ειλικρίνεια την επιθυμία του για ενδοσκόπηση και πνευματική άνοδο, η κουνταλίνι αφυπνίζεται.

 

Η κουνταλίνι είναι η πιο αγνή ενέργεια και δεν καταστρέφεται ποτέ. Είναι η αντανάκλαση της πρωταρχικής Μητέρας μέσα μας και ως πνευματική μας Μητέρα, δεν μπορεί ποτέ να μας κάνει κακό. Αντιθέτως, είναι εκείνη που, όταν αφυπνίζεται, μας ενώνει με το πνεύμα και μας φροντίζει συνεχώς βοηθώντας μας να αποκτήσουμε φυσική, συναισθηματική και πνευματική ισορροπία.

Πιο συγκεκριμένα, όταν η κουνταλίνι αφυπνίζεται, ανεβαίνει, μέσα από το κεντρικό ενεργειακό κανάλι, κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, στη συνέχεια διαπερνά το έκτο ενεργειακό κέντρο, το Άγκνια τσάκρα, και τέλος, βρίσκει διέξοδο στην κορυφή του κεφαλιού, στο Σαχασράρα τσάκρα. Όταν συμβεί αυτό, ο άνθρωπος εισέρχεται αυθόρμητα στην κατάσταση του διαλογισμού. Τότε βιώνει για πρώτη φορά την πραγματική γιόγκα, δηλαδή την ένωση με το πνεύμα και την πανταχού παρούσα δύναμη της θεϊκής αγάπης. Τότε, όντας σε απόλυτη χαλάρωση και ταυτόχρονα σε πλήρη εγρήγορση, ταξιδεύει στο εδώ και τώρα.

Τη στιγμή που ο άνθρωπος αφυπνίζεται, αισθάνεται στις παλάμες των χεριών του και πάνω από το κεφάλι του μια δροσερή αύρα ή θερμότητα ανάλογα με την κατάσταση του ενεργειακού του συστήματος τη δεδομένη στιγμή.

Σημαντικές πληροφορίες

Γιόγκα σημαίνει:

Η πραγματική έννοια της Γιόγκα είναι η ένωση του πνεύματός μας με τη θεϊκή δύναμη.
  Δεν είναι μόνο η άσκηση

Δωρεάν μαθήματα:

  Τα μαθήματα είναι δωρεάν καθώς , όπως αναφέρει η Σρι Μάτατζι, η ιδρύτρια της Σαχάτζα Γιόγκα:

"Η πνευματικότητα δεν είναι κάτι που μπορεί να αγοραστεί ή να εμπορευτεί, είναι κάτι που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο και είναι δικαίωμά του να την κατακτήσει".

Ο διαλογισμός:

Ο διαλογισμός  Sahaja είναι μοναδικός. Δεν είναι άσκηση. Είναι εύκολο να μάθει και λειτουργεί γρήγορα. 5-10 λεπτά την ημέρα διαλογισμού Sahaja Yoga φέρνει αποτελέσματα.