ROYAL ALBERT HALL, Λονδίνο 2001

 

Ερώτηση: Θα λέγατε Σρι Μάτατζι, ότι η Σαχάτζα Γιόγκα περιλαμβάνει ή εντάσσει άλλες θρησκείες ή είναι μια αυτόνομη πνευματική οργάνωση ή θρησκεία;

Απάντηση: Βέβαια περιλαμβάνει! Περιλαμβάνει όλες τις θρησκείες, την ουσία όλων των θρησκειών. Η θρησκεία είναι ένα όφελος που αποκτούμε βήμα-βήμα. Είναι η ουσία όλων των θρησκειών και όχι της απάτης που οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει.

Ερώτηση: Υπάρχει σωστός ή λανθασμένος τρόπος να κάνουμε διαλογισμό; 

Απάντηση: Δεν υπάρχει σωστός ή λανθασμένος τρόπος. Κάθε φορά που κάνετε διαλογισμό, πρέπει να το κάνετε με σεβασμό. Αλλά πρώτα από όλα πρέπει να έχετε σεβασμό στην καρδιά και στο μυαλό σας. Όπως και να' χει, όταν κάνετε διαλογισμό, θα πρέπει να το κάνετε με αγάπη. Αυτό είναι όλο. Η αγάπη καθαρίζει τα πάντα. Απλά καθίστε και διαλογιστείτε.

Ερώτηση: Ποια είναι η γνώμη σας για την Τάντρικ Γιόγκα, προκειμένου να αφυπνιστεί η κουνταλίνι; 

Απάντηση: Όχι, είναι πολύ επικίνδυνη.

Ερώτηση: Γιατί οι άνθρωποι πολλές φορές παίρνουν την αυτογνωσία τους και μετά στρέφονται μακριά από αυτό; Επειδή έχουμε ελεύθερη βούληση; 

Απάντηση: Πνευματικά οι άνθρωποι δεν έχουν ωριμάσει πολύ και όταν λάβουν την αυτογνωσία τους, επειδή γίνεται τόσο απλά και τόσο εύκολα δεν κατανοούν την αξία της. Αυτοί όμως που είναι ώριμοι, αυτοί που είναι πραγματικοί αναζητητές, το λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους. Δεν είναι ζήτημα ελεύθερης βούλησης, είναι η πνευματική σας ανάπτυξη, η ωρίμανση. Μερικοί άνθρωποι είναι πραγματικά μεγάλοι αναζητητές, άλλοι προσπαθούν και κάποιοι άλλοι το κάνουν επειδή είναι κατά κάποιο τρόπο μόδα. Θα πρέπει η αναζήτηση της αλήθειας να πηγάζει με ειλικρίνεια μέσα από την καρδιά σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εκείνοι οι οποίοι θέλουν να παραμερίσουν την αλήθεια προφανώς δεν είναι καλοί. Αλλά για εκείνους που προσπαθούν τους παίρνει λίγο χρόνο, αλλά σταδιακά με την εμπειρία την αναγνωρίζουν.